fbpx

Nieuwe regels overdrachtsbelasting per 2021

18 oktober 2020

Als een woning bij de notaris wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar wordt er overdrachtsbelasting betaald. Voorheen was dit 6% over de koopsom van de woning. In 2011 heeft de overheid besloten dit percentage terug te brengen naar 2% om de woningmarkt te stimuleren.

Vanaf 2021 worden er opnieuw wijzigingen doorgevoerd voor de overdrachtsbelasting. Zo betaalt een koper die jonger is dan 35 jaar op het moment van overdracht GEEN overdrachtsbelasting. Voorwaarde is dat het gaat om een woning waarin de koper zelf gaat wonen.  Tevens mag deze jonge koper NIET eerder de vrijstelling van overdrachtsbelasting hebben ontvangen.

Deze vrijstelling geldt dus niet alleen voor starters maar ook voor jonge doorstromers! Stel Henk, 35 jaar, en Ingrid, 29 jaar, gaan samen een woning kopen, dan betaalt alleen Henk overdrachtsbelasting. Als zij een woning kopen van € 250.000,00, wordt er in bovenstaand voorbeeld € 2.500,00, in plaats van € 5.000,00 overdrachtsbelasting betaald, op basis van het uitgangspunt dat beiden voor de helft eigenaar worden van de woning. Dat scheelt dus 2.500,00.

Voor beleggers wordt de regeling nadeliger. Een belegger dient straks over een woning 8% overdrachtsbelasting te betalen. Een maatregel die tot doel heeft om starters meer kansen te geven om een zogenaamde starterswoning te kunnen kopen.

Bovenstaande maatregel betekent dat het voor kopers onder de 35 jaar aantrekkelijk kan zijn om een aktepassering niet in 2020 maar in 2021 plaats te laten vinden. Heb je plannen om in 2021 eigenaar te gaan worden van een woning dan loont het de moeite om dit voor je 35 verjaardag te regelen.

Heb je vragen over dit nieuwsitem of wil je weten wat BTER financieel voor jou op hypotheekgebied kan betekenen? Ga dan naar onze site www.bterfinancieel.nl of neem contact met ons op.

Maak vrijblijvend een afspraak en laat je goed informeren over je hypotheek of verzekeringen.

Maak afspraak

of bel

0512 777 667

Erkend Financieel Adviseur
Wat is jouw situatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op en laat je BTER informeren over je hypotheek!

Maak afspraak
BTER financieel werkt onder andere met: