fbpx

Kostengrens NHG stijgt naar € 325.000 in 2021

30 oktober 2020

Eind september 2020 is bekend geworden dat de kostengrens voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) voor 2021 wordt verhoogd naar €325.000. De gemiddelde koopsom van een woning is met name het afgelopen jaar snel gestegen en ligt gemiddeld op de €336.000 (peildatum augustus 2020, bron: CBS). Door de kostengrens te verhogen wil de NHG voldoende kopers in aanmerking laten komen voor een hypotheek met NHG.

Kostengrens naar €325.000
De kostengrens komt in 2021 uit op €325.000. Momenteel bedraagt de kostengrens nog €310.000. Voor een hypotheek waarin energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, stijgt de kostengrens van €328.600 in 2020 naar €344.500. Het is dan wel belangrijk dat het bedrag boven €325.000 volledig aan energiebesparende voorzieningen wordt besteed.

Toetsinkomen omhoog
Niet alleen de kostengrens gaat omhoog. Ook het toetsinkomen voor tweeverdieners gaat omhoog. In 2020 mag 80% van het tweede inkomen worden meegenomen voor de inkomenstoets. In 2021 mag 90% van het laagste inkomen worden meegenomen. Als een tweede inkomen bijvoorbeeld € 30.000,00 bedraagt dan scheelt dit zo’n € 20.000,00 wat extra geleend mag worden per 2021.

Als bijvoorbeeld tweeverdieners in 2020 een woning kopen voor €325.000,00 en hiervoor een volledige financiering nodig hebben zonder NHG of ze kopen deze  woning in 2021 voor €325.000,00 en sluiten een volledige financiering af met NHG, dan scheelt dit ongeveer € 170,00 bruto per maand. Dit geeft toch een  verschil van ongeveer €61.000,00 kijkend naar een looptijd van 30 jaar.

Overige wijzigingen
Er zijn meer wijzigingen die doorgevoerd worden. Zo wegen bijvoorbeeld studieschulden minder zwaar bij de bepaling van de maximale hypotheek. Tevens ziet de ‘NHG werkgeversverklaring 2021’ er  anders uit voor met name werknemers met tijdelijke contracten. Via www.nhg.nl zijn de voorwaarden 2021 terug te vinden.

Nu een woning kopen of wachten?
Een advies is altijd persoonlijk en wordt afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de klant. Vraag de adviseurs van BTER financieel naar jouw mogelijkheden. Nu een leuke woning kopen of toch wachten tot volgend jaar. Wij gaan de uitdaging aan om met jou de beste keuzes te maken!

Maak vrijblijvend een afspraak en laat je goed informeren over je hypotheek of verzekeringen.

Maak afspraak

of bel

0512 777 667

Erkend Financieel Adviseur
Wat is jouw situatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op en laat je BTER informeren over je hypotheek!

Maak afspraak
 • Beste Bas, Bedankt voor je vakkundige en plezierige begeleiding bij onze zoektocht naar een betere hypotheek.
  - Anne en Anja Dijkstra
 • Onlangs heb ik vrijblijvend een hypotheekadvies bij Bterfinancieel aangevraagd. Na zorgvuldig mijn situatie te hebben bekeken, zijn we tot de voor mij ideale oplossing gekomen. De hypotheek is inmiddels rond en hierdoor bespaar ik maandelijks honderden euro’s! Had dit resultaat nooit verwacht en raad een ieder aan om hetzelfde te proberen.
  - B. van den Brug
 • Wij zijn via positieve mond tot mond reclame bij Bas terecht gekomen. Ook wij zijn zeer tevreden over zijn advies en bemiddeling bij de aankoop van onze eerste woning. Alles is zeer vlot en duidelijk geregeld.
  - Douwe en Jolanda
 • Eindelijk een adviseur getroffen die mijn financiële situatie in begrijpelijke taal heeft uitgelegd. Nu kan ik met een gerust hart van mijn oude dag genieten. Leuke bijkomstigheid is dat ik ook nog flink heb kunnen besparen op mijn maandlasten. Bas, bedankt!
  - J. Wachtmeester
 • Mijn hypotheek heb ik laten verzorgen door BTER financieel. Vanaf het kennismakingsgesprek al meteen een goed gevoel. Bas heeft ieder woord en belofte waar gemaakt. Mijn hypotheek was snel geregeld en voor vragen was hij altijd bereikbaar. Ook buiten kantooruren kon ik contact opnemen. Ben zeer tevreden over zijn werk en het resultaat. Voor mij was hij een top adviseur!
  - Margje Brouwer
 • De adviseur is een adviseur die kijkt naar de wensen van de klant. Met een kundig oog voor het vak maar zeker ook met oog voor de situatie van de klant. Schetst meerdere situaties en neemt meer dan genoeg tijd. Prettig in de omgang en laat je vrij in je keuze. Prettig advies en dit gaat zeker een vervolg krijgen.
  - A.B.
 • De adviseur heeft ons heel goed begeleid bij het hypotheektraject. Hij luistert goed naar de wensen, is eerlijk over mogelijkheden, werkt proactief en snel. Onze vraag was best complex, maar de adviseur heeft ons goed geadviseerd, met verstand van zaken en altijd duidelijk en volledig.
  - L. Verkerk
Bekijk meer referenties
BTER financieel werkt onder andere met: