fbpx

“Wat gaat de hypotheekrente doen?”

31 augustus 2022

Deze vraag krijgen wij als hypotheekadviseurs vaak te horen. Voorspellen is lastig en niet altijd verstandig. Via dit artikel willen wij u een kijkje geven in de “hypotheekrente-keuken”.

De hypotheekrente met een langere rentevaste periode volgt de rente op staatsleningen plus een risico-opslag. De 10-jaars rente op Nederlandse staatleningen steeg van 0% begin dit jaar naar 2,1% in juni. Daarna daalde deze rente vervolgens naar 1,1% en is op 29 augustus afgerond 1,8%. Dit hebben we  ook terug gezien in de hypotheekrentepercentages. Deze zijn snel gestegen, daarna volgende een kleine daling en nu komen de eerste renteverhogingen weer binnen in onze e-mail box.

Waarom stijgt de rente?

De Europese Centrale Bank overweegt de rente sneller te laten stijgen om de hoge inflatie aan te pakken. De inflatie was in juli gemiddeld 9,8% in Europa mede als gevolg van de fors hogere energieprijzen.

Door de rente te verhogen wordt sparen interessanter en lenen minder interessant. Hierdoor zullen bedrijven en consumenten minder snel geld uitgeven met als gevolg dat de vraag afneemt en de prijzen minder snel stijgen. Een lagere vraag leidt dan tot een lagere inflatie is de gedachte.

Als de Centrale banken daadwerkelijk de inflatie willen aanpakken dan is het realistisch om meerdere rentestijgingen te verwachten. Hierdoor zal de hypotheekrente naar verwachting ook stijgen.

Wat kunt u doen?

Loopt uw rentevaste periode af? Heeft uw plannen om te verbouwen of een woning aan te kopen? Wacht niet langer af en maak snel een afspraak met één van onze adviseurs om uw mogelijkheden op een rij te laten zetten. Wellicht dat wij u voor een aankomende renteverhoging nog BTER van dienst kunnen zijn!

Maak vrijblijvend een afspraak en laat je goed informeren over je hypotheek of verzekeringen.

Maak afspraak

of bel

0512 777 667

Erkend Financieel Adviseur
Wat is jouw situatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact op en laat je BTER informeren over je hypotheek!

Maak afspraak
BTER financieel werkt onder andere met: