Een nieuwbouwwoning kopen: waar moet je op letten en wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een huis dat toekomstbestendig is en die je helemaal zelf kunt indelen en inrichten zoals jij dat wilt: dat is toch een droom? Met een nieuwbouwhuis ben je er in ieder geval van verzekerd dat het met duurzaamheid wel goed zit en dat je er relatief weinig onderhoud aan hebt de komende jaren. Nieuwbouwhuizen zijn over het algemeen voorzien van zeer goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen en kunststof kozijn.


Welke voordelen heeft een nieuwbouwhuis ten opzichte van bestaande bouw?


Je hebt een woning naar jouw wensen

Bij een nieuwbouwwoning is het vaak mogelijk om de woning aan te passen naar jouw wensen. Wil jij een andere indeling? Een dakkapel plaatsen of misschien wel een uitbouw op de begane grond? Dit zijn allemaal zaken die besproken kunnen worden met diegene die gaat over het nieuwbouwproject. Kortom: je kunt de woning in principe laten bouwen zoals je zelf wilt.

Je woning is energiezuinig

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, weet je zeker dat je een woning koopt die energiezuinig is. Nieuwbouwwoningen moeten aan bepaalde eisen voldoen en door innovaties zijn er altijd vernieuwingen op het gebied van isolatie, ventilatie en installaties. Hierdoor heb je tegenwoordig altijd een nieuwbouwwoning die energieneutraal is. Dit zorgt ervoor dat je lage tot bijna geen lasten hebt voor energie. Dat is toch een fijne bijkomstigheid!

Je kunt meer lenen

Wanneer je een energiezuinige woning hebt, mag je €9.000 meer lenen. Dit komt omdat de overheid duurzaamheid stimuleert. Bespreek natuurlijk altijd met je adviseur of meer lenen verstandig is.

Je bespaart op bijkomende kosten

Wanneer je een bestaande woning koopt, moet je kosten koper betalen. Dit is de overdrachtsbelasting, maar ook notariskosten, taxatiekosten, etc. valt hieronder. Bij een nieuwbouwwoning bespaar je in elk geval op de overdrachtsbelasting (die is er niet!) en op de kosten voor de taxatie. Zo kun je deze besparing weer mooi in je nieuwe woning steken.

Je woning is onderhoudsarm

Een nieuwbouwwoning is over het algemeen nog nooit gebruikt ;) Je hoeft je geen zorgen te maken dat je je kozijnen moet verven (als die dan nog niet van kunststof zijn!) of je goten moet vervangen. Ook zul je niet zo snel houtrot hebben en bepaalde dingen moeten vervangen.

Kortom: het kopen van een nieuwbouwwoning heeft vele voordelen en mogelijkheden. Denk jij graag een je wooncomfort, duurzaamheid én een toekomstbestendig huis? Dan zit je met nieuwbouw altijd goed.

Wij zijn gespecialiseerd in het financieren van nieuwbouw en wij helpen jou dan ook graag bij jouw zoektocht naar jouw droomhuis en de financiering daarvan!

Neem vrijblijvend contact met ons op

Hoe werkt de financiering voor een nieuwbouwhuis?

De hypotheek voor een nieuwbouw woning steekt een beetje anders in elkaar dan voor een bestaande woning. Je krijgt namelijk een bouwdepot. Makkelijk gezegd: je hypotheek groeit mee met je woning. Hoe meer je van je bouwdepot hebt gebruikt, hoe meer hypotheek je gaat betalen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en deze lichten we graag even toe:


Kan ik mijn huidige hypotheekrente meeverhuizen?

Je kunt je huidige lage rente meeverhuizen naar je nieuwe hypotheek voor de resterende rentevastperiode. De voorwaarden zijn per bank verschillend, dus laat je hier altijd even over adviseren.


Kan ik een overbruggingshypotheek afsluiten als ik mijn eigen woning nog niet heb verkocht?

Heb je nog een woning die nog niet is verkocht? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten zodat je alvast een voorschot neemt over de te verwachten verkoopopbrengst.