Wij gaan uit elkaar

Wat gebeurt er met de hypotheek als je uit elkaar gaat?

Wanneer je uit elkaar gaat, heb je veel aan je hoofd. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch komt er veel op je af. Een gezamenlijk koophuis met een hypotheek maakt de situatie nog wat ingewikkelder. Je wilt het graag goed regelen, maar hoe?

Wanneer je eenmaal het besluit hebt genomen om te scheiden, zal er nagedacht moeten worden over wat er met de gezamenlijke woning gaat gebeuren. Blijft één van beiden erin wonen of wordt de woning verkocht? Als een van beiden in de woning blijft wonen, wil je wel weten of dit betaalbaar is. Waarschijnlijk wordt de hypotheeklast nu van twee inkomens betaald. Je vraagt je af:

  • Hoe zet ik de hypotheek op één naam?
  • Kan ik de hypotheek in mijn eentje wel betalen?
  • Moet ik mijn partner uitkopen?
  • Wat gebeurt er bij overwaarde of onderwaarde?
  • Hoe regel ik dit met mijn geldverstrekker?

Er zijn verschillende opties wanneer jij en je partner uit elkaar gaan. Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Huis verkopen en de hypotheek aflossen

Soms zit er helaas niets anders op dan het huis te verkopen en een andere betaalbare woning te zoeken. Maar ook als het financieel niet per se nodig is om het huis te verkopen, kunnen er redenen zijn om dit wel te doen.

Jullie besluiten om het huis te verkopen en lossen de hypotheek af. Na het aflossen van de hypotheek zijn jullie allebei vrij om een nieuwe woning te kopen. Is de waarde van de woning hoger dan de hypotheekschuld? Dan verdelen jullie deze overwaarde. Hoe dit verdeeld wordt, is afhankelijk van een aantal factoren. 

  • Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan wordt de overwaarde (of de restschuld) 50/50 verdeeld.
  • Hebben jullie een geregistreerd partnerschap of zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan verdelen jullie de overwaarde op basis van de afspraken die jullie hebben gemaakt. Maar let op: je mag hier van afwijken.
  • Wanneer jullie enkel samenwonen wordt de overwaarde verdeeld op basis van het samenlevingscontract of de eigendomsverdeling. 

De regels kunnen best ingewikkeld zijn, daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren. 

Je ex-partner uitkopen

Wil je in de woning blijven wonen? Dan moet je je ex-partner uitkopen en de hypotheek in je eentje gaan dragen. Voordat je deze keuze maakt, is het belangrijk om te kijken of je de maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen.

Geldverstrekkers beoordelen de situatie als het ware als een nieuwe hypotheek. Er wordt opnieuw gekeken naar het inkomen en de waarde van het huis. Ook de overwaarde van het huis speelt een rol. Wanneer er overwaarde is, moet je de partner vaak de helft van de overwaarde meegeven en hem/haar uitkopen. Dit bedrag kun je meestal laten opnemen in de hypotheek. Echter, deze extra kosten moet je wel kunnen betalen. 

Is er sprake van onderwaarde? Dan moet de partner die het huis verlaat juist geld betalen aan de partner die in de woning blijft.  

Nieuwe woning kopen

Je gaat uit elkaar en je wilt of kan niet in de oude woning blijven wonen. Na een scheiding verandert je financiële situatie; je wilt dus weten of het financieel haalbaar is om een nieuwe woning te kopen en hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Om een nieuwe hypotheek af te sluiten, heb je een echtscheidingsconvenant nodig. Hierin staat hoe jullie de financiën onderling hebben geregeld. Daarom is het belangrijk dat de scheiding goed is geregeld voordat je een nieuwe hypotheek aanvraagt.

Inzicht in je hypotheek na scheiding

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, zijn er verschillende mogelijkheden. Of je nu in het huis wilt blijven wonen of inzicht wilt in een nieuwe hypotheek na een scheiding: wij kunnen jou hier alles over vertellen en dit proces voor je uit handen nemen. Er zijn namelijk best wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Plan nu een vrijblijvend gesprek en laat je adviseren over de verschillende opties over uit elkaar gaan en een hypotheek. Zo heb je op dit gebied een zorg minder!

 

Plan nu een vrijblijvend gesprek