Je hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten: hoe werkt dat?

Het oversluiten van je hypotheek kan op verschillende momenten aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je huidige rentevaste periode bijna afloopt. Je kunt er dan over nadenken om je hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Maar oversluiten kan ook aantrekkelijk zijn wanneer de actuele rente lager is dan de rente van jouw hypotheek. Of misschien past een andere hypotheekvorm beter bij je huidige situatie?


Wat houdt oversluiten in?

Als je een hypotheek afsluit, kies je altijd voor een periode om de rente vast te zetten. Gedurende deze periode kan de hypotheekrente voor nieuwe hypotheken wijzigen. De laatste jaren is de hypotheekrente enorm gedaald. Als jij een contract hebt met een hoge rente, dan kan het dus interessant zijn om je hypotheek over te sluiten. Je beëindigd dan het lopende rentecontract en stapt over naar de bank met een lagere hypotheekrente.

 

Zitten er kosten aan verbonden?

Vaak wel. Veel geldverstrekkers hanteren een boeterente wanneer je je lopende contract vroegtijdig beëindigd als je overstapt naar een andere geldverstrekker. Wanneer je oversluit als je rentevaste periode (bijna) is afgelopen, is er over het algemeen geen boete van toepassing. Wil je weten hoe hoog jouw boete is? Dit kun je opvragen bij je geldverstrekker. Uiteraard kunnen wij dit ook voor je doen! 

Wanneer je je hypotheek oversluit, maak je ook opnieuw kosten bij de notaris. Er moet namelijk een nieuwe hypotheekakte worden opgesteld en dit kan alleen een notaris doen. De notaris vraagt bij je huidige bank een aflosnota op en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen hun gelden ontvangen.

 

Waar moet je nog meer aan denken bij het oversluiten van jouw hypotheek?

Bij het oversluiten van je hypotheek zijn wel wat aandachtspunten waar je op moet letten. Laat je daarom altijd adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Hij kijkt niet alleen naar je huidige rentecontract en de eventuele boete die je moet betalen, maar ook naar je huidige hypotheekvorm en de fiscale aspecten die om de hoek komen kijken.

 

Plan nu een vrijblijvend gesprek