Overgroot deel van de 50-plussers heeft nog een aflossingsvrije hypotheek.

Dit blijkt uit een bericht dat Van Bruggen Adviesgroep naar buiten heeft gebracht. De meeste 50-plussers hebben een combinatiehypotheek. Dit is een hypotheek die bestaat uit een deel aflosvrij en een deel annuïtair of spaar.

Hoe ouder de huiseigenaren zijn, hoe vaker de aflossingsvrije hypotheek voor komt. Oorzaak is dat je tot 1 januari 2013 nog een aflossingsvrije hypotheek kon afsluiten met behoud van renteaftrek. Als men ging verhuizen, kon je onder de oude voorwaarden je aflossingsvrije hypotheek meenemen met behoud van renteaftrek. Omdat een aflossingsvrije hypotheek voor lagere maandlasten zorgt, was dit voor velen een aantrekkelijke optie.

Als je 50-plusser bent, komt de einddatum van je aflossingsvrije hypotheek steeds sneller in zicht. Dit betekent dat je verplicht bent het openstaande hypotheek bedrag af te lossen. Welke mogelijkheden heb je hiervoor?

  1. Je kunt aflossen met eigen vermogen.

  2. Je kunt je hypotheek verlengen (als dit kan op inkomen).

  3. Je gaat verhuizen en je lost je hypotheek af met de overwaarde.

 

Mag je tegenwoordig nog wel een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Het kan nog wel, maar je kunt dus als je niet onder het overgangsrecht voor de aflossingsvrije hypotheek valt, geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek. Tot voor kort werd deze vorm nog redelijk vaak afgesloten door jongeren, omdat het fiscale nadeel gering was en de rente laag. Maar nu met de stijgende rentes laten jongeren deze hypotheekvorm steeds vaker links liggen.


Loopt jouw aflossingsvrije hypotheek bijna af en wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Je kunt een afspraak met ons inplannen via één van onze hypotheekadviseurs.

Maak een afspraak