Leennormen 2024: Meer leenruimte voor energiezuinige woningen

Wist je dat je vanaf 1 januari 2024 meer leenruimte krijgt? Dit is van toepassing op de aankoop van energiezuinige woningen. Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro hebben de mogelijkheid om een aanvullende lening van 16.000 euro af te sluiten. Subsidies en gemeentelijke financiering blijven beschikbaar voor initiatieven op het gebied van verduurzaming. Voor studenten geldt dat de maximale leenruimte wordt bepaald op basis van hun actuele lasten, niet meer op de oude situatie waarbij er werd gekeken naar de studieschuld. Hiermee wil de overheid de verduurzaming van woningen stimuleren. In dit artikel delen we de belangrijkste wijzigingen in de leennorm met je.

 

Energielabel van invloed op de leenruimte

Vanaf het nieuwe jaar is het mogelijk om meer te lenen voor het verduurzamen van een woning met een slecht energielabel. Deze extra leenruimte is beschikbaar voor woningeigenaren die hun recent gekochte woning willen verduurzamen, evenals voor degenen die hun huidige woning willen verduurzamen. Belangrijk is dat deze extra leenruimte niet afhankelijk is van de hoogte van het inkomen. Subsidies en gemeentelijke financiering blijven voor huiseigenaren met een laag inkomen beschikbaar. 

Wist je trouwens dat vanaf 2024 ook het energielabel van de woning in overweging wordt genomen bij een hypotheekaanvraag? Je leest hier meer over in ons artikel over ‘verduurzamen van je woning 2024’.

 

Leenruimte oud-studenten

De impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten wordt vanaf het nieuwe jaar bepaald door de actuele lasten van hun studielening. Dit betekent dus dat er niet meer wordt gekeken naar de oorspronkelijke omvang van de studielening. Daarnaast neemt de leenruimte voor studenten die een studielening hebben onder de nieuwe voorwaarden, gemiddeld iets toe. De overheid verwacht met deze aanpassing de impact van een studielening op de leenruimte voor oud-studenten te beperken. Ben je bezig met het verkennen van de hypotheekopties en wil je weten welke voorwaarden op jou van toepassing zijn? Onze hypotheekadviseurs staan klaar om je te adviseren. Plan direct een adviesgesprek in!

 

Extra leenruimte voor alleenstaanden

Vanaf volgend jaar hebben alleenstaanden met een inkomen van minimaal 28.000 euro de mogelijkheid om een aanvullende lening van 16.000 euro aan te vragen. Deze extra financiële mogelijkheid is bedoeld om alleenstaanden meer ruimte te geven bij het aanschaffen van een woning. 

We begrijpen dat je vragen hebt over de leennormen voor 2024. Daarom staan onze adviseurs klaar om je te ondersteunen. Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt! 

De onderstaande tabel geeft per energielabel aan wat de extra leenbedragen voor aankoop van een woning en voor energiebesparende maatregelen zijn. Bron: rijksoverheid.nl

 

 

Energielabel woning

Extra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of G

Extra bedrag dat geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen

E, F, G

€ 0

€ 20.000

C, D

€ 5.000

€ 15.000

A, B

€ 10.000

€ 10.000

A+, A++

€ 20.000

€ 10.000

A+++

€ 30.000

€ 10.000

A++++

€ 40.000

€ 0

A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar

€ 50.000

€ 0