Verduurzamen van je woning 2024

Ben jij je bewust van het feit dat een energielabel E, F of G straks allemaal in een energielabelklasse G vallen? Er zal dus een verschuiving plaatsvinden in de labelklassen. Deze regel heeft invloed op de waarde en hypotheek van je woning. Daarnaast heeft deze regeling ook invloed op de hoogte van je hypotheekaanvraag. Het is dus belangrijk om je hierop voor te bereiden.  

Wat betekent dit precies voor jouw woning? Simpel gezegd wil het kabinet dat in 2030 geen enkele woning meer onder de drie laagste energielabels valt. Het is dus verstandig om je woning voor te bereiden op het verduurzamen daarvan, want verduurzaming van je woning zorgt voor waardevermeerdering. 

Voor het verduurzamen van je woning zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.

 

Energielabel en hoogte hypotheek

Vanaf 2024 wordt, naast de waarde van je woning, je inkomen en de hoogte van de hypotheekrente, ook het energielabel in overweging genomen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Hoe beter het energielabel van je woning is, hoe meer je kunt lenen zonder dat er extra voorwaarden van toepassing zijn.

Voor woningen zonder energielabel of met energielabel A en B geldt een maximaal extra bedrag van €10.000 boven op je reguliere hypotheekbedrag. Bij energielabel C of D is dit extra bedrag €15.000, en voor energielabels E, F en G is het maximale bedrag dat je extra kunt lenen €20.000. Dit betekent dat wanneer je een energiezuinige woning hebt, je meer financiële ruimte hebt om je droomhuis te financieren.

 

Verduurzamen woning: mogelijkheden financieren

Ben jij van plan je woning te verduurzamen? Dan zijn er, naast de nieuwe regels voor hypotheekverhoging, verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld spaargeld gebruiken of een duurzaamheidslening afsluiten. Onze adviseurs helpen je graag bij het kiezen van de beste optie voor jouw situatie.

 

Hypotheek ophogen

Net als bij een verbouwing, kun je voor het verduurzamen van je woning kiezen om je hypotheek op te hogen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je hypotheek te verhogen. Wil je weten wat de beste oplossing is voor jouw situatie? Onze adviseurs helpen je graag op weg.

 

Hoe werkt hypotheekverhoging?

Voor het verhogen van je hypotheek zijn er twee opties. Namelijk onderhands verhogen en een tweede hypotheek afsluiten. We leggen je graag het verschil uit:

Als je overwaarde hebt op je woning kan het interessant zijn om te kijken of je je hypotheek kan ophogen om je woning te verduurzamen. Als het bedrag waarvoor je hypotheek officieel geregistreerd is hoger is dan het huidige geleende bedrag, kun je de hypotheek verhogen tot het geregistreerde bedrag. Dit noemen we onderhands verhogen.

Naast het verhogen van je hypotheek is het ook mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten, een lening om je woning te verduurzamen. In dit geval moet je naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken. Benieuwd welke optie het beste bij jouw situatie past? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer!

 

Korting hypotheekrente bij verduurzamen woning

Wist je dat bij de aankoop van een woning met minimaal energielabel A, je in aanmerking kunt komen voor een lagere hypotheekrente? Dit geldt eveneens als je besluit je huidige woning te verduurzamen. De voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. Onze adviseurs geven onafhankelijk advies over de beste optie voor jouw hypotheeksituatie. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op!

Koop je een woning die voldoet aan minimaal energielabel A? Of verduurzaam je een bestaande woning naar minimaal energielabel A? Dan kun je korting ontvangen op je hypotheekrente.

 

Verduurzamen woning, waar beginnen?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er belangrijke veranderingen op komst in 2024. Bovendien zijn er diverse opties beschikbaar om een verbouwing te financieren. Wil je ontdekken welke oplossing het beste bij jouw situatie past? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een hypotheek? Onze adviseurs staan klaar om je verder te helpen! Plan nu vrijblijvend een adviesgesprek in.

Bij ons krijg je gratis oriënterend hypotheekadvies en begeleiding bij koopcontracten en notariële zaken. We zijn altijd bereikbaar via telefoon, e-mail, WhatsApp of online afspraken. We bieden onafhankelijk advies met toegang tot bijna alle banken. Of het nu gaat om een vakantiewoning, huurhuis of scheiding, we staan voor je klaar om de hypotheekzaken soepel te regelen.