Dit verandert er in 2024

Ben jij je aan het oriënteren op een hypotheek? Houd er dan rekening mee dat er een aantal zaken veranderen in 2024. Waaronder het feit dat huishoudens meer leenruimte krijgen voor de koop van een energiezuinige woning of het verduurzamen van de eigen woning. 

Of bijvoorbeeld de voorwaarden voor de overdrachtsbelasting, waarbij starters straks, afhankelijk van de situatie, recht hebben op vrijstelling. Hoe dit precies zit leggen we allemaal uit in dit artikel. Lees je mee?

 

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Per 1 januari 2024 worden de leennormen voor hypotheken aangepast. Huishoudens krijgen dan meer leenruimte voor de aankoop van energiezuinige woningen of het verduurzamen van hun huidige woningen. Wat betekent dit voor studenten? Vanaf het nieuwe jaar wordt de invloed van studieleningen op de maximale leenruimte voor oud-studenten bepaald op basis van hun actuele lasten. Dit betekent dat extra aflossingen nauwkeuriger worden meegenomen in de berekening.

Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro hebben de optie om een aanvullende lening van 16.000 euro af te sluiten. Subsidies en gemeentelijke financiering blijven beschikbaar voor initiatieven op het gebied van verduurzaming van de woning. Met de nieuwe leennorm wil de overheid meer balans brengen tussen de woonwensen en financiële mogelijkheden. Er zijn nog een aantal factoren die invloed hebben op de voorwaarden voor de leennormen. Op de pagina over leennormen lees je daar meer over.

 

Vrijstelling van overdrachtsbelasting (starters)

Vanaf 2024 geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen 18 en 35 jaar, bij woningen tot maximaal 440.000 euro, mits zij aan specifieke voorwaarden voldoen. De koper moet tussen 18 en 35 jaar oud zijn op het moment van aankoop, de woning zelf bewonen, en de waarde mag niet hoger zijn dan 440.000 euro. Om in aanmerking te komen, mag de koper niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze vrijstelling, ongeacht eerdere woningaankopen.

Wat als één van de bewoners 35 jaar of ouder is? In dat geval geldt de vrijstelling alleen voor de persoon jonger dan 35 jaar. Je hebt als koper trouwens wel een verklaring overdrachtsbelasting vrijstelling nodig om gebruik te maken van deze vrijstelling voor starters. Oriënteer je op een hypotheek voor 2024? Onze adviseurs staan klaar voor een vrijblijvend adviesgesprek!

 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. In het nieuwe jaar gaat de NHG een aantal zaken veranderen om mensen te helpen bij het kopen van een huis. Zo gaat de hypotheeklimiet om in aanmerking te komen voor de garantie omhoog naar € 435.000 euro. En zelfs naar € 461.100 euro als je kiest voor energiebesparende opties in je hypotheek.

Nog een belangrijke wijziging voor de Nationale Hypotheek Garantie is dat het makkelijker wordt gemaakt om je huis te behouden als je situatie verandert. Je mag bijvoorbeeld een lening nemen waarbij je niet elke maand aflost (aflossingsvrij) als je dat nodig hebt. Het bedrag dat je eenmalig moet betalen om gebruik te maken van de NHG blijft gelijk, namelijk 0,6% van het hypotheekbedrag dat je leent.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Plan een vrijblijvend adviesgesprek!