Je overwaarde opnemen

Geld opnemen uit de overwaarde van je woning

Als je woning meer waard is dan de hypotheek die daar op rust, dan is er sprake van overwaarde. Momenteel is het zo geregeld dat je 100% van je woningwaarde mag besteden aan je hypotheek. Het kan dus aantrekkelijk zijn om (een deel van) je woningwaarde op te nemen voor een andere, grote besteding.

Denk hierbij aan het kopen van een vakantiehuis, een camper om er heerlijk mee op uit te gaan, een beleggingspand of misschien wil je wel een schenking doen aan je kind.

Welke mogelijkheden zijn er voor het opnemen van mijn overwaarde?

De meest voorkomende optie is het verhogen van je hypotheek. Je neemt dan, net zoals bij een verbouwing, een 2e hypotheek op je woning tot maximaal de waarde van je woning. Deze tweede hypotheek leen je volgens de dan geldende rentetarieven.

Een tweede optie is het oversluiten van je hypotheek. Wanneer je huidige rentecontract een hogere rente heeft dan de rente die jij betaalt, dan kan het interessant zijn je hypotheek over te sluiten. Tegelijkertijd kun je een hoger bedrag afsluiten, welke je vrij kunt besteden.

Sommige geldverstrekkers willen bij het beoordelen van de aanvraag wel weten waar het geld voor bestemd is. Houd er dus rekening mee dat je dit moet kunnen verantwoorden. Ook hierbij geldt: laat je altijd goed adviseren. Onze adviseurs kunnen jou helpen met de juiste en meest verantwoorde keuze.

 

Kun je een hypotheek op een beleggingspand afsluiten?

Wil je een beleggingspand kopen voor de verhuur? Dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek op dat pand in verhuurde staat af te sluiten. Hiervoor sluit je een Verhuurhypotheek af.

 

Plan nu een vrijblijvend gesprek