Hoe verminder je financiële stress?

Uit onderzoek van NHG blijkt dat maar liefst 20 procent van de Nederlanders met een koopwoning en hypotheek, zich zorgen maakt over zijn financiële situatie. Hiervan had 14 procent de afgelopen 12 maanden moeite met het betalen van de woonlasten.

Stress over je financien levert vaak gezondheidsproblemen op, omdat te veel stress je kan opbreken en uitputten. Financieel welzijn en mentaal welzijn hangen dus nauw met elkaar samen. Oorzaken van financiële stress kunnen zijn: te lage inkomsten, niet kunnen werken of te hoge lasten.

Aan de eerste twee kun je niet altijd direct iets doen, maar aan die laatste wel!

  1. Bekijk als eerste waar je op kunt besparen. Heb je abonnementen die overbodig zijn of goedkoper kunnen?
  2. Houd eens een kasboek bij zodat je weet waar je geld naartoe gaat. Misschien zie jij wel dat je eigenlijk best veel geld uitgeeft aan boodschappen of afhaalmaaltijden. Reken eens uit wat het je zou besparen als je dat zou beperken!

  3. Betaal je rekeningen direct. Het is aantrekkelijk om voor 'achteraf betalen' te kiezen, maar hierdoor stapelen rekeningen zich op. Het is fijn om je rekeningen betaald te hebben, zodat je hier geen stress meer over hoeft te hebben en de kans op incassokosten verlaagd.

  4. Slaap eens een nachtje over grote aankopen. Vaak helpt dit om te beseffen dat die grote aankoop misschien helemaal niet zo nodig hoeft. Zo voorkom je een impulsaankoop.

  5. Verdiep je in je financiën. Zorgt dat je weet wat er maandelijks binnenkomt en wat er uit gaat.

  6. Kijk eens of je nog in aanmerking kunt komen voor toeslagen. Misschien kun je hierdoor net iets meer financiële ruimte krijgen.

  7. De belangrijkste: schakel hulp in als je niet weet waar je moet beginnen!


Uit het onderzoek gekomen dat slechts iets meer dan de helft van de hypotheekbezitters aangeeft een financieel specialist in te schakelen bij (dreigende) problemen met financiën. Redenen hiervoor zijn de advieskosten en de wens om het zelf op te lossen. Schaamte en een gebrek aan vertrouwen spelen hierbij dan ook een rol.

Wij vinden dit best zorgelijk. Als hypotheekadviseurs is het onze taak om te kijken naar de beste passende oplossing voor onze klanten. Wij hebben oprechte aandacht voor jouw situatie en kijken samen met jou naar de mogelijkheden.

Heb je momenteel betalingsproblemen? Dan is de eerste oplossing: neem contact op met je bank en tref een betalingsregeling. Vaak staan ze hier wel voor open.

Wil je weten of jij je hypotheeklast zou kunnen verlagen? Misschien is je woning wel meer waard en kom je in een andere risicoklasse. Misschien kun je rentemiddelen bij je huidige bank.

Wij zoeken graag met je mee. Je kunt een afspraak met ons inplannen via één van onze hypotheekadviseurs.

Maak een afspraak