Wel een hoge huur betalen, maar geen hypotheek kunnen krijgen?

Kom jij met je inkomen niet in aanmerking voor een hypotheek, maar betaal je wél een hoog bedrag aan huur? Dan is er misschien een maatwerk oplossing voor jou. Wanneer jij minimaal één derde van je netto inkomen aan huur betaalt, spreek je van een duurhuurder. Je kunt dan onder NHG bij sommige banken een maatwerk hypotheek krijgen met de pilot Duurhuur van NHG.

Iedereen die aan de standaard leennormen voldoet, kan in principe een hyptheek krijgen. Afhankelijk van je inkomen en financiële verplichtingen kun je een bepaald bedrag lenen. De vraag is natuurlijk of dit voldoende is om een huis te kunnen kopen.

Stel: je wilt graag een huis kopen maar de leentoets wijst uit dat er op basis van inkomen niet voldoende geleend kan worden. Terwijl je wel een fors hoger bedrag aan huur betaalt, dan het bedrag dat je aan hypotheek zou gaan betalen. Dat is best wel krom, toch?
 
Dat vonden een aantal banken ook en daarom is deze pilot gestart met de zogenoemde duurhuurdershypotheek. Hiermee kun je op basis van een maatwerkhypotheek tóch die hypotheek krijgen, omdat je dan meer mag lenen dan de standaard leennormen.

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan de volgende normen voldoen (bron: NHG)

  • Je hebt de afgelopen 36 maanden een woning gehuurd en betaalt maandelijks een relatief hoge huur. Bijvoorbeeld €1.000 in de maand. Dit kan je aantonen met een huurcontract. 

  • Je betaalt je huur met vaste regelmaat en hebt hierin geen achterstanden (min 24 maanden). Dit kan je aantonen met bankafschriften. 

  • Je inkomen en vermogen zijn de afgelopen maanden stabiel gebleven.

Daarnaast zal net zoals bij de normale leennorm, ook worden gekeken naar de woning die je koopt, zoals de waarde, energieverbruik, onderhoud, etc. 

Wat zijn de voordelen van een duurhuurders hypotheek?
Het voordeel is dat je helemaal wordt doorgelicht, omdat je aanvraag maatwerk is. Dit betekent dat jij een hypotheek krijgt die volledig passend is bij jouw financiële situatie en dat de financiering geen onnodige risico's voor jou oplevert. Dit is ook de reden dat je meer kunt lenen dan de standaard leennormen. 

Wat zijn de nadelen van een duurhuurders hypotheek?
Een nadeel aan deze vorm is dat je maar bij een aantal banken terecht kunt en dat het proces iets langer duurt, omdat het maatwerk is. Ook kun je, als je later je hypotheek wilt verhogen voor bijvoorbeeld verbouw, of je wilt oversluiten of verhuizen, je niet nog eens gebruik kunt maken van een duurhuurders hypotheek. Je zal dan weer gebruik moeten maken van de dan geldende leennormen. Dit betekent dat een andere hypotheek er dan mogelijk niet in zit. Het zou wél een optie kunnen zijn om je hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. 

Ben jij zo iemand die wél al lange tijd een hoge huur betaalt, maar geen huis kunt kopen omdat je inkomen niet voldoende is volgens de leennormen? Neem dan eens contact op met een van onze adviseurs om te kijken of jij in aanmerking kunt komen voor een duurhuurders hypotheek!

Maak een afspraak