Een nieuwbouwwoning kopen

Een nieuwbouwwoning kopen: waar moet je op letten en wat zijn de financieringsmogelijkheden?

Een huis dat je helemaal zelf kunt indelen en inrichten zoals jij dat wilt: dat is toch een droom? Met een nieuwbouwhuis ben je er in ieder geval van verzekerd dat het met duurzaamheid wel goed zit. Nieuwbouwhuizen zijn over het algemeen voorzien van zeer goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

De hypotheek voor een nieuwbouwhuis steekt wel een beetje anders in elkaar dan voor een gewoon huis. Je krijgt namelijk een bouwdepot. Makkelijk gezegd groeit je hypotheek mee met je woning. Hoe meer je van je bouwdepot hebt gebruikt, hoe meer hypotheek je gaat betalen.

Lees hier de meest gestelde vragen over een nieuwbouwwoning en de hypotheek.

Bijzonderheden bij een nieuwbouw hypotheek

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis krijg je te maken met onder andere een aannemer, meer- en minderwerk, een omgevingsvergunning, bouwtermijnen en een bouwdepot. Maar wist je dat je ook moet letten op de geldigheid van een offerte? En dat er voor nieuwbouwwoningen ook aantrekkelijke financieringsmogelijkheden zijn? Wij lichten dit graag voor je toe:

Offertegeldigheid

Het is belangrijk om een geldverstrekker te kiezen die een lange geldigheidstermijn heeft voor de hypotheekofferte. Het kan namelijk voorkomen dat de bouw wordt uitgesteld omdat bijvoorbeeld nog niet alle woningen in een project zijn verkocht of omdat de omgevingsvergunning nog niet rond is. Wel fijn dat je weet dat je je hypotheek dan nog even mag 'parkeren'.

Korting op je hypotheekrente

Sommige geldverstrekkers geven een aantrekkelijk rentepercentage voor nieuwbouwwoningen. Dit komt omdat een nieuwbouwwoning over een gunstig energielabel beschikt waardoor je automatisch in aanmerking komt voor duurzaamheidskorting.

Veelgestelde vragen bij het kopen van een nieuwbouwwoning:

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, is het van tevoren lastig inschatten wanneer je precies gaat betalen voor je hypotheek. Dit is namelijk afhankelijk van wanneer de grond wordt overgedragen. Gemiddeld duurt dit 6 tot 9 maanden na het tekenen van de koop-/aanneemovereenkomst. Soms is er een voorwaarde dat bij een nieuwbouwproject een minimum aantal woningen verkocht moeten zijn. Let daarom ook altijd goed op de geldigheidsduur van de hypotheekofferte.

Vanaf het moment dat je de hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend, moet je elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen. Uit de hypotheek worden altijd eerst de kosten betaald die direct verschuldigd zijn. Denk hierbij aan de kosten voor de aankoop van de grond en de reedsl uitgevoerde bouwwerkzaamheden. Het resterende hypotheekbedrag komt in een bouwdepot.

Tijdens de bouw van de nieuwbouwwoning betaal je maandelijks een bedrag voor hypotheekrente en eventueel aflossing. Daarnaast ontvang je ook rente over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit (depotrente). In het begin zijn deze rentes even hoog, waardoor je nog niet zo veel betaalt.

Vanuit het depot betaal je alle bouwrekeningen. Hierdoor wordt het depot steeds leger en ontvang je daar minder depotrente over. Je hypotheeklasten worden dus hoger naarmate de bouw vordert.

Veel nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met een standaard bestek. Wil jij iets anders dat niet bij deze lijst is inbegrepen? Dan spreek je van meerwerk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een luxere keuken of badkamer. Je kunt gebruik maken van een meerwerklijst van de aannemer, maar je mag ook je eigen meerwerk uitkiezen. In dat geval zul je een factuur moeten kunnen insturen om aanspraak te maken op het geld in het depot.

Meerwerkkkosten mogen (onder voorwaarden) worden meegefinancierd binnen je hypotheek. Laat je hierover goed adviseren door je hypotheekadviseur zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kosten koper betekent de kosten die gemaakt worden om eigenaar te worden van een woning. Formeel gezien bestaat deze uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je deze kosten niet. De woning wordt automatisch op jouw naam gezet en de kosten voor de notaris zijn bij de aankoopprijs inbegrepen. Een nieuwbouwwoning koop je "vrij op naam": de verkoper neemt deze kosten voor zijn rekening.