Startershypotheek

Hypotheek afsluiten voor starters 

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, ben je een starter op de woningmarkt. Als starter komt er een heleboel op je af, waaronder het regelen van een startershypotheek. Daarom is het verstandig om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Deze persoon kan jou adviseren over de financieringsvormen en de beste optie die past bij jouw situatie. Op deze pagina lees je meer over de hypotheek mogelijkheden voor starters.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

startershypotheek

Startershypotheek en starterslening

Een startershypotheek is niet hetzelfde als een starterslening. Het verschil leggen we hieronder uit.

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is in principe niets meer dan een reguliere hypotheek, met als enige verschil dat deze term wordt gebruikt voor mensen die hun eerste woning gaan kopen. Een andere veelvoorkomende term is de starterslening. Hieronder zullen we uitleggen wat dit inhoudt.

Wat is het verschil tussen een startershypotheek en een starterslening?

Een starterslening is een aanvullende lening bovenop je startershypotheek wanneer deze niet genoeg is om het huis te kopen. Het geeft je de mogelijkheid om meer te lenen dan de bank je normaal zou lenen. De starterslening wordt verstrekt vanuit jouw gemeente en heeft daardoor gunstige voorwaarden. Kies je voor een starterslening, dan vergroot je jouw kans om een woning te kopen.

Maximale hypotheek berekenen

Benieuwd naar je maximale starterslening? Kom langs voor een vrijblijvend hypotheekgesprek of gebruik onze rekentool voor een indicatie.

Bereken hier je maximale hypotheek

Hypotheekvormen voor starters

Wanneer je als starter recht wilt hebben op renteaftrek, zijn er twee verschillende hypotheekvormen mogelijk, namelijk de annuïtaire en de lineaire hypotheek. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn tussen deze twee hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan hypotheeklasten. Dit bedrag bestaat uit zowel rente als aflossing en blijft elke maand gelijk. De verhouding tussen de rente en de aflossing die je betaalt, veranderd wel. In het begin betaal je vooral meer rente en los je minder af. Naarmate de looptijd vordert, betaal je minder rente en los je juist meer af. Aan het einde van de looptijd is de volledige annuïtaire hypotheek afgelost.

De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd van de lening een vast bedrag per maand af. Dit betekent dat je elke maand een gelijk deel van de lening terugbetaalt, waardoor je schuld gestaag afneemt. Het gevolg hiervan is dat naarmate de looptijd vordert, je steeds lagere maandelijkse lasten hebt omdat je rente betaalt over een steeds kleiner bedrag. Ook bij deze hypotheekvorm is de hypotheek aan het einde van de looptijd volledig afgelost.

bijdrage startershypotheek

Bijdrage ouders bij startershypotheek

Generatiehypotheek

Bij een generatiehypotheek kunnen ouders of grootouders hun kind financieel bijstaan bij het afsluiten van een hypotheek. Het inkomen van de (groot)ouders wordt dan getoetst door de bank. Vervolgens tekenen de ouders of grootouders voor het gedeelte van de hypotheek dat het kind niet zelfstandig kan dragen.

Bij een generatiehypotheek staan je ouders borg voor het deel dat je op je eigen inkomen nog niet kan betalen. Belangrijk is dat je de bank wel het idee moet geven dat je het binnen een periode van 10 jaar wél zelfstandig kunt betalen. De generatiehypotheek is dan ook bedoeld als tijdelijk product. Als je inkomen later gestegen is dat je de hypotheek zelfstandig kan dragen kan het mededebiteurschap komen te vervallen.

Schenken en belastingvrijstelling

Ouders kunnen vaak helpen bij het kopen van een huis door een belastingvrije schenking te doen. Dit heeft als voordeel dat je later, bij erfenis, minder erfbelasting betaalt, waardoor je erfenis kleiner is. Zo dragen je ouders bij aan je toekomst. De schenking is belastingvrij als deze wordt gebruikt voor een eigen woning, schuldaflossing of studie, en je als ontvanger tussen 18 en 40 jaar bent op het moment van schenken.

Naast schenken is het ook mogelijk dat je ouders jou een bedrag lenen. Afhankelijk van de voorwaarden die jullie hierin afspreken, kan je dan wel een minder hoge hypotheek krijgen bij de bank.

Wil je meer weten over deze mogelijkheden en de schenkbelasting? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Vind een vestiging

Goed om te weten:

  • De bijkomende kosten van een hypotheek moet je met eigen geld betalen. Denk aan overdrachtsbelasting, kosten voor de notaris en advieskosten. Deze kosten kun je in sommige gevallen meefinancieren met de hypotheek. Zo wordt het bedrag dat je leent hoger en kun je de extra kosten ook als lening terugbetalen.

  • Bij het afsluiten van een startershypotheek kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Verschillende factoren bepalen hoeveel je kunt lenen. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.

  • Wanneer je financiële situatie verandert, bijvoorbeeld door een CAO-verhoging of een toename van inkomsten, kunnen we deze wijziging meenemen in de berekening van de mogelijkheden.

  • Een rentevaste periode geeft je de zekerheid over het maandbedrag dat je betaalt voor je hypotheek. Onze adviseurs adviseren je graag over het kiezen van een lange of korte rentevaste periode.

Een hypotheek bij BTER financieel:

  • Persoonlijk

  • Onafhankelijk

  • Voor elke situatie

voordelen bter financieel

Er is een overvloed aan hypotheekadviseurs, dus je vraagt je vast af waarom je juist bij ons een gesprek zou aangaan om je te helpen met je hypotheekaanvraag!

- Je krijgt bij ons een gratis oriënterend hypotheekadviesgesprek.
- Wij kijken met je mee bij koopcontracten, de notaris en alle andere belangrijke zaken.
- Wij zijn altijd bereikbaar. Je kunt ons bellen, mailen, appen of direct online een afspraak maken in onze agenda's. Wat jij wilt!
- Wij geven onafhankelijk advies en keuze uit bijna álle banken!
- Wij helpen je ook bij de financiering van een vakantiewoning of een huis voor de verhuur.
- Wij zijn er ook voor je als jij en je partner uit elkaar gaan om alle rompslomp rondom de hypotheek voor je uit handen te nemen.


Kortom, wij regelen jouw hypotheek, zodat je niet te veel betaalt. Samen houden we je maandlasten betaalbaar. Vind een BTER hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Er zit altijd wel een BTER hypotheekadivseur bij jou in de buurt. 

Ik wil starten

Wil jij graag een huis kopen en zou je graag wat hulp willen bij het kiezen én regelen van de juiste hypotheek?

Neem dan vrijblijvend gesprek op met een adviseur bij jou in de buurt!

Adviesgesprek plannen