Hypotheek meeverhuizen: waar moet ik op letten?

De hypotheekrente is in de afgelopen periode stabiel gebleven, maar een stijging in de toekomst is mogelijk. Wat betekent dit voor je huidige hypotheek als je verhuist? Je kunt je bestaande hypotheek meenemen naar je nieuwe woning, maar dit hangt af van je inkomen en de waarde van de nieuwe woning. In dit artikel lees je meer over wat je moet weten bij het meeverhuizen van je hypotheek. Lees je mee?

De verhuisregeling

Ben jij bekend met de verhuisregeling? Hiermee neem je de hypotheekvoorwaarden en rente van je oude woning mee naar je nieuwe huis. Je neemt dus niet de hypotheek zelf mee, maar wel de voorwaarden. Hier zijn een aantal belangrijke punten:

  • Je kunt jouw resterende rentevaste periode meenemen naar je nieuwe woning.
  • Je lost altijd de hypotheek van je oude woning af.
  • De specifieke voorwaarden van de verhuisregeling en de soorten hypotheken die je kunt meenemen, verschillen per bank. Je leest hier meer over op onze informatiepagina.

Is het verstandig om mijn hypotheek mee te verhuizen?

Wij adviseren je om de mogelijkheden te vergelijken. Heeft je huidige hypotheek een gunstige rente in vergelijking met de huidige marktrente? Dan kan het voordelig zijn deze mee te nemen en zo je maandlasten te verlagen. Als je financiële situatie is verbeterd sinds je de hypotheek afsloot, bijvoorbeeld door een hoger inkomen, kun je wellicht betere voorwaarden krijgen met een nieuwe hypotheek.

Het is verstandig om advies in te winnen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur in de buurt. Wij kunnen je helpen de kosten en baten van het verhuizen van je hypotheek in kaart te brengen en we adviseren je over de beste keuze.

Een vrijblijvend adviesgesprek plannen? Maak direct een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Mijn nieuwe hypotheek is hoger, wat nu?

Is je nieuwe woning duurder dan je oude huis? Dan zul je voor het extra bedrag een aanvullende hypotheek moeten afsluiten, waarvoor de rente geldt die op dat moment van toepassing is. Of je nu wel of niet gebruik maakt van de verhuisregeling, we kijken graag met je mee of je wellicht recht hebt op het overgangsrecht.

Overgangsrecht bij verhuizing

Met het overgangsrecht kun je de rente van je huidige aflossingsvrije hypotheek meenemen voor het deel van de hypotheek dat hetzelfde blijft. Voor het extra bedrag dat je nodig hebt voor de nieuwe, duurdere woning, krijg je de huidige rente. Vraag je je af hoe dit precies werkt? We geven een voorbeeld:

Als je van plan bent je huis in 2024 te verkopen en je hypotheek af te lossen, kun je je oude hypotheek onder het overgangsrecht meenemen. Je moet dan wel in het lopende kalenderjaar of het daaropvolgende jaar een nieuwe hypotheek afsluiten.

Je moet op 31 december 2012 al een eigenwoningschuld hebben gehad. Dit is de lening die je bent aangegaan voor het kopen van je woning.

Hypotheek meeverhuizen

Hypotheekrente meeverhuizen met NHG in 2024

Wat we vaak zien, is dat mensen een nieuwe woning kopen die duurder is dan €435.000. Hierdoor vervalt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en daarmee ook het voordeel van de lagere rente. De hoogte van de hypotheekrente hangt dan namelijk af van de verhouding tussen de waarde van je nieuwe woning en het bedrag dat je leent. Bij een verhuizing wordt deze verhouding opnieuw berekend, wat invloed heeft op je nieuwe hypotheekrente.

Wil je een adviseur spreken over jouw verhuiswensen? We kijken graag met je mee.

Vergelijken van je hypotheek

Ben jij je aan het oriënteren op een nieuwe woning en heb je een extra hypotheek nodig? Dan is het slim om de verschillende mogelijkheden naast elkaar te zetten. 

Als je gaat verhuizen en een nieuwe woning koopt, heeft dit namelijk gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek en vraagt dit wat extra aandacht.

Onze adviseurs maken graag een berekening op basis van jouw situatie. Wil je een ander huis kopen en wil je weten of het verstandig is je huidige hypotheek mee te verhuizen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.

Meer lezen over hypotheek meeverhuizen? Ga naar onze pagina over hypotheek afsluiten.